Příběh Arthura Schüllera, zakladatele moderní neuroradiologie

Sestra Alfreda Stiassného Margarete se provdala za lékaře, který zcela proměnil neurologickou diagnostiku. Téměř zapomenutý příběh tohoto brněnského rodáka nyní odkrývá půlhodinový filmový dokument, který natočil Adrew Schuller. K vydání se připravuje i kniha.

Andrew Schuller se v posledních letech zaměřil na výzkum historie své rodiny. V ní jako zcela mimořádná osobnost vyvstává postava Arthura Schüllera – jeho příběh, který se prolíná s historií rodiny Stiassni, je plný zvratů, okamžiků naděje i beznaděje.

Arthur pocházel z textilácké židovské rodiny, původem z Bučovic, stejně jako rodina Stiassni. Jeho strýcové Sigmund a Salomon v Brně provozovali dvě menší textilní továrny, Arthurův otec však nastoupil kariéru lékaře – byl specialistou na ORL. Po vzoru otce vystudoval i Arthur medicínu a ve vídeňské dětské nemocnici se věnoval moderním metodám diagnostiky mozku. Oženil se s Margaretou Stiassnou – společně je zachycuje řada rodinných snímků pořízených v Brně. Arthurova kariéra se slibně rozvíjela, o svých výzkumech napsal několik knih, přednášel na lékařských konferencích, působil jako pedagog na univerzitě. Kariéru však násilně ukončila druhá světová válka. Zatímco Arthur s Margarete zůstali v době anšlusu Rakouska v anglickém Oxfordu, kde Arthur přednášel, jejich synové Franz Ferdinand a Hans Heinrich zůstali v Brně. Před nacisty se jim nepodařilo uprchnout a jejich životy vyhasly v koncentračních táborech. Rodiče už se nikdy na kontinent nevrátili – zbytek života strávili v australském Melbourne, kde už se Arthur vědecké práci nevěnoval.

Australští lékaři a kolegové Arthura Schüllera John Keith a Michael Hendersonovi nyní připravují k vydání také knihu s názvem „Arthur Schüller: zakladatel neuroradiologie. Život na dvou kontinentech“. V prodeji by měla být od února 2021.

Filmový dokument Andrew Schullera a Pama Morrise (v anglickém znění) si můžete přehrát zde: